fűtésszerelő

Fűtésszerelés Budapest, Fűtésszerelő - Péter Segít

Fűtésszerelés Budapest, Fűtésszerelő - Péter Segít

Kandalló árak és a leggyakrabban felmerülő kérdések

2020. október 15. - Fűtésszerelés Péter

Kandalló árak és a leggyakrabban felmerülő kérdések

Aki kandallót szeretne az két kérdésre szeretne választ kapni. Milyet válasszak, és mennyibe fog kerülni?A kandallók fajtáiról korábban már írtunk https://www.fix24.hu/blog/milyen-kandallot-valasszunk/ , most a leggyakrabban felmerülő kérdéseknek és az áraknak jártunk utána.

A kandalló semmihez sem fogható hangulatot tud teremteni otthonunkba, emellett azonnali meleget biztosít a nappalinak, mivel a begyújtás már ontja is a meleget. A cserépkályhákkal ellentétben viszont nincs hőtároló tömege, ezért miután kialudt a tűz, a kandalló legalább olyan gyorsan kihül, mint ahogy felmelegedett.

Mire figyeljünk a vásárlás előtt?

Mielőtt fejest ugranánk a kandalló vásárlásba, fontos meggyőződni a rendelkezésre álló kéményünk méretéről. Amennyiben a kiszemelt kandalló működési igényeihez nem elegendő a kémény kürtőjének mérete, akkor inkább válasszunk más típust, hiszen a kéményt átépíteni nehezebb és költségesebb feladat.

Általánosságban elmondható, hogy legalább 16cm átmérőjű kéményre van szükség a legkisebb kandallók esetében is.

Ez minimum 12x17cm-es oldal hosszt jelent, ami régi házak esetében ritkán, vagy csak a kazán közelében volt megtalálható. Ha szerencsénk van, ez pont ott helyezkedik el, ahova a kandallót szeretnénk elhelyezni, ellenkező esetben új kéményt kell építenünk.

Az üzemeltetéssel kapcsolatban a legfontosabb, hogy új ház építésénél kötelező a kandallót külső levegőről működtetni! Erre figyeljünk oda már a tervezésnél.

 

Tanácsok a kéményhez:

  • A kéménynek biztonságosan tisztíthatónak kell lennie.
  • A kürtőt tilos felfelé szűkíteni
  • Gázüzemű kéményre nem köthető szilárd tüzelésű berendezés.
  • A bekötőcső és a kémény anyagának azonosnak kell lennie. (Fém rendszer esetében)
  • A kéménynek meg kell felelnie az érvényes szabványban előírt követelményeknek.

Emellett meg kell határoznunk, hogy mekkora helyiséget szeretnénk felfűteni, és ehhez milyen teljesítményre van szükség. A hőigényt a kandalló építő is ki tudja számolni, de ha biztosra szeretnénk menni, akkor kérjük épületgépész segítségét.

https://www.fix24.hu/regions/fejer/csakvar/epuletgepesz+rendszerek+tervezese,+kivitelezese

Fontos, hogy a szakember által meghatározottnál kisebb teljesítményű tűzteret nem érdemes vásárolni, mivel az nem tudja felfűteni a helyiséget. 

Bár sokan gondolják, hogy ha gyakrabban és több fűtő anyagot tesznek a tűzre, akkor ugyanazt a hatást érhetik el mint a nagyobb tűztérrel, ez nem igaz.

A szükségesnél kisebb tűztér inkább pazarló, mint költséghatékony, mivel több fát használunk el, viszont a kandalló nem fog tudni több hőt leadni ezáltal.

Mekkora helyigénye van egy kandallónak?

 

A tűzterek minimális mélysége kb 40cm,a hátsó falra pedig 3-4 cm vastag kalcium-szilikát szigetelést kell elhelyezni. A kettő között 3-8 cm légrést kell hagyni, így a tűztér ajtaja legalább 50 cm-re kerül a falsíktól. Ezen kívül célszerű padgát kialakítani a tűztés előtt így 75-80 cm-el kell számolnunk a tervezésnél. 

Természetesen a modern kandallóknál a padka elhagyható.

A különálló kandallók legkisebb mérete 130×75 cm, modern típusoknál 120×60 cm, egyedi változatoknál pedig akár 90×50 cm-ig csökkenthető, bár az arányok itt már torzulhatnak. 

Sarok kandalló esetén a minimális méret 110×110 cm.Amennyiben ezeknél kisebb méretben gondolkodunk, érdemes kályhát választani kandalló helyett.

Miből készül?

Sajnos előfordulhat, hogy a szakember nem a megfelelő anyagokkal építi meg a kandallónkat. Ilyenkor kellemetlen szagok, és káros anyagok áraszthatják el a házat, sőt, előfordulhat hogy maga a kandalló burkolat is károsodik a nem megfelelő anyaghasználat miatt. 

Manapság már egyre kevésbé jellemző a szigetelés nélküli anyagok használata kandalló építéskor (púrusbeton, gipszkarton, stb), inkább a kalcium-szilikát vagy táblásított vermikulit alkalmazása javasolt. Utóbbi anyagok esetében az ár jóval magasabb lehet, akár 20-30%-al kerül többe egy ilyen kandalló. 

 

Milyen tüzelőanyagot használhatunk?

A legjobb hatást akkor érhetjük el, ha száraz,jó fűtőértékű kemény fával tüzelünk.

Ilyen például a bükk, tölgy, juhar, nyír vagy a gyertyán. A tűzifát érdemes egy szezonnal, vagy még korábban megvásárolni, a frissen vágott fa nedvességtartalma ugyanis 60-80% körül van, ezért nehezebben ég, továbbá a fában lévő víz párolgása hőt von el.

A felhasználandó mennyiség a kandalló hatásfokától is függ. Pl. egy 80%-os hatásfokkal rendelkező kandalló esetében 2,5kg az átlagos fa felhasználás.

A fentieken kívül a fabrikett, vagy a biobrikett esetleg fa pellet is megfelelő fűtő anyag.

Fontos, hogy a helytelenül megválasztott tüzelőanyag károsíthatja a berendezést, ezért nem tanácsos mindenféle éghető anyagot beledobni. Kerülendő az építési fa hulladék, illetve a festett vagy gyantás faanyag, hiszen az égéskor lerakódásokat okoz az égéstermék elvezető rendszeren. 

 

Kivel építtessünk kandallót?

Mivel tüzelő, fűtő berendezésről van szó, csak szakképesítéssel rendelkező személy építhet kandallót. Bár találhatunk az interneten különféle csináld-magad megoldásokat, nem javasolt ezek alapján belevágni. A szakszerűtlenül megépített kandalló balesetveszélyes, könnyedén lakástűzhöz, vagy mérgezéshez vezethet.

 

Hogyan kell szakszerűen begyújtani?

 

Az első teendő, hogy távolítsuk el az előző begyújtás után keletkezett hamut a tűztérből. 

Ezután kell behelyezni a keményfát, úgy, hogy a tűztér hátsó szélére két “párnafát” teszünk. Ezek közé jöhet az összegyűrt újságpapír, majd az apróra vágott gyújtós. Fontos, hogy utóbbit szellősen, a párnafára merőlegesen helyezzük el. 

Végül nincs más dolgunk, mint pár nagyobb fát betenni a tűztérbe, majd meggyújtani a papírt. 

A begyújtáskor érdemes a huzat szabályzót olyan állásba tenni, hogy a tűz a lehető legintenzívebben égjen, így gyorsabban keletkezik huzat, és jobb lesz az égés folyamata.

Kb 10-15 perc intenzív égés után visszaállíthatjuk a huzat szabályzót kisebb állásba, így hosszabb ideig fog égni a kandalló tüze, egy adag tüzelőanyaggal.

Fontos, hogy a huzat és a füstgáz szabályzót égő tűz esetén TILOS egyszerre lezárni. 

Ha szeretnénk a tüzet lefojtani, akkor csak a huzat szabályzót zárjuk el.

50-60 begyújtás után érdemes kitisztítani a kéményt, melyet könnyedén megtehetünk egy úgynevezett kéménytisztító fahasáb elégetésével. Ez szaküzletben kapható, és kiválóan megtisztítja a tűzteret és a kéményt is a lerakódott szennyeződésektől.

 

Milyen árakkal számolhatunk?

 

Munkadíjak

 

Sajnos a munkadíjakat nem lehet konkrétan meghatározni, mivel elsősorban az egyéni elképzelések, méretek, felhasznált anyagok határozzák meg, de mutatunk pár példát árakkal

(A feltüntetett ár a felépítést, kandalló burkolatot és a nyitott kürtőt tartalmazza, a tűzteret nem)

A bejegyzés trackback címe:

https://futesszerelesbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr9716240544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása