fűtésszerelő

Fűtésszerelés Budapest, Fűtésszerelő - Péter Segít

Fűtésszerelés Budapest, Fűtésszerelő - Péter Segít

A csendes gyilkos – Amit a szén-monoxidról tudni kell

2020. október 15. - Fűtésszerelés Péter

A csendes gyilkos – Amit a szén-monoxidról tudni kell

Kétség kívül a szénmonoxid mérgezés az egyik legrettegettebb dolog, ami a fűtési szezon idején előfordulhat. Érdemes azonban tisztában lenni vele, hogy pontosan mi okozza, és mit tehetünk ellene.

 

Mi is a szénmonoxid?

 

A szénmonoxid vagy CO egy színtelen, szagtalan gáz, amely jellemzően fa, földgáz, szén, faszén, fűtőolaj stb. égésekor keletkezik. Erősen mérgező, és mivel a jelenlétét nem érzékeljük, gyakran csendes gyilkosnak is hívják.

Jellemzően felfelé száll, de fontos tudni, hogy a levegővel könnyen keveredik, ezért rétegződést nem mutat, vagyis nem gyűlik össze egy helyre (plafon).

Statisztikák szerint évente közel 30 ember szenved halálos szén-monoxid mérgezést Magyarországon. A lehetséges veszélyforrások az olyan készülékek amelyek fosszilis tüzelőanyagot használnak a működésükhöz, pl:

  • kazánok
  • konvektorok
  • tűzhelyek
  • vízmelegítők
  • kandallók és cserépkályhák
  • vegyes tüzelésű kazánok
  • faelgázosító és pellet kazánok

valamint a belső égésű motorral működtetett gépek

  • motorkerékpárok
  • fűnyírók
  • gépkocsik

 

Természetesen ha a fenti készülékek, és gépek rendszeres karbantartással üzemelnek, valamint szakszerűen lettek bekötve, akkor a szén-monoxid mérgezéstől nem kell tartani.

 

Milyen hatással van a szervezetre?

 

A szén-monoxid kb 240-szer erősebben kötődik a vérben lévő hemoglobinhoz, mellyel carboxy-hemoglobint alkot, és megakadályozza az oxigén megkötését.

Enyhébb esetben rosszullétet okoz, súlyos mérgezésnél azonban akár halált is.

A mérgezés tüneteit az oxigén hiány okozza, súlyossága attól függ, hogy mekkora a vérben lévő szén-monoxid koncentráció.

 

A tünetek a koncentrációtól függően alakulnak. Az enyhe mérgezés tünetei a fejfájás, szédülés, émelygés, hányinger és hasfájás. Minél több szén-monoxid kerül a levegőbe, annál erősebb tünetek jelentkeznek, az előzőek után átmeneti látászavar, eszméletvesztés, majd végső esetben a halál.

Előfordulhat, hogy nagyon enyhén vagy észrevétlenül jelentkezik a szén-monoxid mérgezés, ilyenkor a későbbiekben is jelenhetnek meg tünetek. Ilyen lehet pl a zavarodottság, emlékezetkihagyás, vagy a koordinációs zavarok.

A mérgezést elszenvedők többsége nem szenved maradandó károsodást, azonban kis százalékban előfordulhat maradandó agy és idegrendszeri károsodás.

A szén-monoxidra különösen a kismamák,csecsemők, kisgyermekek valamint az idős és beteg emberek érzékenyek.

 

Otthonunkban több jelenség is utalhat szén-monoxid jelenlétére. Ha az alábbiak közül bármelyiket is tapasztaljuk, sürgősen keressünk fel szakembert.

 

  • Kormozódás a kémény bekötéseknél és a kémény vonalában, valamint a falakon.
  • A házban lakó kisállatok váratlan megbetegedése vagy halála
  • Fejfájás és szédülés, ami a lakást elhagyva enyhül vagy elmúlik, a lakásban pedig ismét visszatér
  • Szezonális (fűtési időszakban) jelentkező mérgezési tünetek
  • A család több tagjánál egyszerre kialakuló hasonló mérgezési tünetek.

 

Fontos, hogy a gázkészülék meghibásodásából fellépő szén-monoxid beáramlásnak nincsenek előjelei, ilyenkor kizárólag egy szén-monoxid riasztó mutatja ki a levegőben lévő káros anyag jelenlétét.

 

Hogy jut be a szén-monoxid a lakásba?

 

Fontos, hogy a szén-monoxid beáramlásáért nem minden esetben a kémény a felelős. A kéményből nem jut vissza füstgáz a lakótérbe, a szén-monoxid a gázkészülékben keletkezik!

Gyakran a lakások elégtelen levegő ellátása okozza a bajt. 

Egy rendeltetésszerűen használt és megfelelően karbantartott készülék esetében NEM juthat a lakótérbe szén-monoxid. 

A szén-monoxid a tökéletlen égés során keletkezik, ennek pedig alapfeltétele, hogy az égés nem megfelelő oxigén ellátottság mellett történik.

Régi épületeknél gyakori hiba, hogy nyílászáró csere után a tökéletesen záródó ablakok megakadályozzák a lakás levegőellátását. A helyzetet súlyosbíthatja ha a lakás légterében valamilyen szívóberendezés is üzemel. Ilyenkor a jól záródó ablakok, valamint a működő elszívók miatt, a gázkészülék működéséhez szükséges levegő a kéményen áramlik vissza, ami tökéletlen égéshez vezet. Ez gyakran már olyankor bekövetkezik, mielőtt a gázkészülék visszaáramlás kapcsolója leállítaná a berendezést.

Emellett fontos, hogy minden olyan tényező ami a kémény huzatát csökkenti kockázatot jelent. Előfordulhatnak olyan időjárásbeli körülmények, amelyek befolyással vannak a huzatra, még tökéletes állapotú kémény esetében is.

Természetesen az említett tényezők fennállása nem jelentenek biztos szén-monoxid mérgezést, de növelik a kockázati faktorokat.

 

Hogy kerülhető el a szén-monoxid mérgezés?

 

A szénmonoxid riasztó egy hasznos, és életmentő berendezés, de a legfontosabb a kiváltó okot megszüntetni. Természetesen mivel színtelen, szagtalan gázról beszélünk, fontos a riasztó használata, de ha egyszer felmerült a probléma, vagy akár a legkisebb gyanú fennáll a veszélyre hívjunk szakembert!

https://www.fix24.hu/futesszerelo

Emellett az alábbi dolgokat tehetjük a megelőzés érdekében

  • Kerüljük a nyitott égésterű gázkészülékek használatát
  • Biztosítsunk megfelelő légellátást
  • Az elszívó berendezésekbe szereltessünk biztonsági nyomáskülönbség kapcsolót
  • Ellenőriztessük rendszeresen a kéményeket
  • Legalább a fűtési szezon előtt nézessük át a fűtő berendezéseket szakemberrel
  • Ha nyitott égésterű berendezésünk van, ügyeljünk rá, hogy a fali szellőzők átjárhatóak legyenek. Amennyiben nincs kiépített szellőzőrendszer, nyitott ablaknál üzemeltessük a készüléket.
  • Ne járassuk az autó vagy motorkerékpár motorját zárt garázsban
  • Telepítsünk szén-monoxid riasztót, ha kell a lakás több pontjába is

 

Mit kell tudni a szén-monoxid érzékelőkről?

 

co érzékelő

A piacon rengetegféle szén-monoxid érzékelőt találunk, az olcsótól a drágább változatokig. Sajnos vannak köztük teljesen hatástalan darabok is. Ezeket úgy tudjuk elkerülni, ha a csomagoláson a tulajdonságaira és az üzemeltetésre vonatkozó EN50291:2001 számot látjuk. Emellett érdemes a gyártó honlapján is utána nézni a terméknek, hogy valóban rendelkezik e tanúsítvánnyal. A megfelelő készülékek gyártói minden esetben szigorú minőségbiztosítási rendszerrel rendelkeznek.

A megfelelően működő, hatékony készülékek jellemzően drágábbak, viszont mivel az életünkről van szó, soha ne az ár legyen a döntő tényező.

A szén-monoxid érzékelők pozitív és negatív listája letölthető az alábbi linken

http://fogyasztovedelem.kormany.hu/node/7984

 

A korszerű szén-monoxid érzékelők az emberi egészségre nem ártalmas mennyiségű szén-monoxid jelenléte esetén nem riasztanak, kis koncentrációnál pedig csak abban az esetben riaszt, ha a szénmonoxid jelenléte annyi ideig van jelen, hogy a későbbiekben felléphet a mérgezés.

Minél nagyobb a CO koncentráció, annál rövidebb időn belül kapunk riasztást.

 

Fontos tudni, hogy a szén-monoxid riasztó csak abban az esetben működik tökéletesen, ha megfelelően van elhelyezve.

 

Mire figyeljünk?

 

  • Célszerű légzési magasságba elhelyezni, mivel belégzéssel kerül a szervezetbe a gáz.
  • A korai észlelés érdekében érdemes a kazán közvetlen környékére elhelyezni, a kazántól 1-2 m-re, és úgy beállítani, hogy a hangját a hálószobában is halljuk.
  • Nagyobb lakások esetében inkább helyezzünk el több érzékelő berendezést a maximális biztonság érdekében.
  • Hálószobában érdemes az ágy magasságába elhelyezni a berendezést.
  • Lehetőleg ne tegyük olyan helyre, ahol a huzat, vagy légáramlat befolyásolhatja a működést, valamint kerüljük a szekrénybe, vagy szekrény alá helyezést.

 

Mi a teendő, ha megszólal a riasztó?

 

Először is nyissunk ki minden ablakot, majd kapcsoljuk le a fűtő berendezést. A visszakapcsolást addig tilos megtenni, amíg szakember át nem vizsgálta.

A lekapcsolás után menjünk ki a házból/lakásból, és természetesen győződjünk meg róla, hogy mindenki elhagyta az épületet.

Amennyiben a mérgezés bármelyik tünetét érezzük, azonnal hívjuk a mentőket.

A bejegyzés trackback címe:

https://futesszerelesbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr6716240550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása