A fűtési rendszer egyik legfontosabb eleme a megfelelő radiátor kiválasztása. A formán és színen kívül, lényeges szempont a fűtési rendszerhez illeszkedő radiátor. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és hogy hogyan alakulnak a radiátor árak 2020-ban.

Radiátor típusok

  • Alumínium radiátorok – Könnyű és elegáns, viszont vigyázni kell vele ugyanis utólag csak kockázatosan szerelhető be. Ha a fűtési rendszerben rézvezetékek vannak, akkor a fellépő elektrokémiai reakciók miatt hamar tönkremehet és kilukadhat.

     

  • Öntöttvas radiátorok – Gyakorlatilag végtelen élettartamúak, mivel nehezen sérülnek, rendkívül nehezek, masszívak. Tagjaiban nagy mennyiségű víz fér el, jól bírják a magas hőmérsékletet és a nagy nyomást is.

     

  • Acéllemez radiátor /lapradiátor/ – A legnépszerűbb, legtöbb otthonban megtalálható radiátor típus, mivel könnyen szerelhető, és kedvező árú. Méreteit tekintve is nagy választék áll rendelkezésünkre, az egészen kicsiktől az akár 2-3m szélesig. Hőleadási képessége szinte megegyezik az öntöttvas radiátoréval, viszont jóval könnyebb és modernebb küllemű. Hátránya, hogy könnyen rozsdásodik, valamint vékony anyaga miatt könnyen kilyukadhat kisebb korrózió esetén is.

     

  • Törölközőszárítós radiátor – A fürdőszobák hasznos eleme, mert a fűtés mellett a törölközők szárazon tartásában is segít. Önmagában egy nagyobb fürdőszoba esetén fűtésre nem elég, kiegészítésként viszont jó szolgálatot tesz. Többféle méretben elérhető, így gyakorlatilag minden méretű fürdőszobába találunk megfelelőt.